Tremain's Mills plans in to Bathurst Regional Council for $8.5m makeover | Photos, pictures

PLANS for an extensive $8.5 million redevelopment of the historic Tremain’s Mill have been lodged with Bathurst Regional Council.

This latest development application (DA) is the second one lodged by mill owners Stephen Birrell and Glenda Deans in the past month.

The first was for works along the Keppel Street side of the site which will include landscaping, retail tenancies, changes to the Victoria Stores building and new amenities.

This new DA is for structures located to the rear of the Victoria Stores building, along with the former Bedwell’s Feed Barn site.

“The broad architectural aims of the redevelopment will be to demolish and effectively strip away the adhoc later additions and return the Tremain’s Mill complex to the general visual state that it had during the early part of the 20th century,” the DA’s Statement of Environmental Effects report states (SoEE).

“Carefully considered insertions will then be added as required, in order to create new functional interiors.”

BIG PLANS: Property developer Steve Birrell with a virtual image of the old flour mill site. Photo: CHRIS SEABROOK 073117ctmill3a

BIG PLANS: Property developer Steve Birrell with a virtual image of the old flour mill site. Photo: CHRIS SEABROOK 073117ctmill3a

Among the additions will be: 25 car parking spaces (18 off Havannah Street and seven off Manilla Street).

A milling museum will also be added, along with museum and visitor accommodation, serviced apartments, a function centre, public plaza, public toilets and a number of tenancies including a food and beverage retailer.

The total floor area included in this development application is 7949.52 square metres.

The broad architectural aims of the redevelopment will be to demolish and effectively strip away the adhoc later additions and return the Tremain’s Mill complex to the general visual state that it had during the early part of the 20th century.

Statement of Environment Effects

“The public plaza would be open to the public with play space, mixed use retail precinct in adapted shipping containers, flexible event space,” the SoEE states.

An architectural design/heritage report was also completed for the development applicant and it assessed the age and use of each building within the site in question.

It stated that any “insertions will be carried out with an understanding of the history, and will be visually contextually in keeping with the old”.